Juridische thriller

Wat is een juridische thriller?

Een juridische thriller is een spannend verhaal met een focus op de werking van het rechtssysteem. Vaak speelt (een deel van) het verhaal zich af in rechtbanken of advocatenkantoren. De meest bekende auteurs op dit gebied zijn de Amerikaanse schrijvers John Grisham, Scott Turow en David Baldacci. Zij schrijven al bestsellers sinds de jaren negentig, de hoogtijdagen van de juridische thrillers. Veel boeken uit die tijd zijn verfilmd: Presumed Innocent (Scott Turow), A Time to Kill (John Grisham), Mississippi Burning (Kirk Mitchell), Philadelphia (Andrew Beckett), The Firm (John Grisham), The Pelican Brief (John Grisham), Absolute Power (David Baldacci). 

Juridische thriller in de 21e eeuw

De 21e eeuw heeft veel nieuwe schrijvers van juridische thrillers voortgebracht. Opvallend veel uit Amerika. Michael Connelly schreef bijvoorbeeld een serie met een strafrechtadvocaat als hoofdpersoon. De advocaat houdt kantoor vanuit de achterbank van zijn auto, een Lincoln, waarin hij door zijn chauffeur door Los Angeles wordt gereden. 

Robert Dugoni is misschien wel de meest literaire schrijver van juridische thrillers. Hij schreef onder andere Murder one en My sister’s grave, De boeken van bestsellerauteur Steve Berry worden alom geprezen vanwege hun rijkdom aan

historische details en grondig onderzoek. De Ierse Steve Cavanagh is een mensenrechtenadvocaat die bij veel spraakmakende zaken betrokken was. Met het boek Dertien, een rechtbankdrama, kwam zijn internationale doorbraak.

Juridische thrillers van Nederlandse schrijvers

In Nederland zijn er niet veel juridische thrillers geschreven. Toch hebben bekende personen zich eraan gewaagd, zoals topadvocaat Geert Jan Knoops. In De laatste kamer laat hij bijvoorbeeld de lezer kennismaken met de ontluisterende wereld van gerechtelijke dwalingen. Zijn verhalen boeien, ondanks de zakelijke toonzetting.

Een spannende vraag is hoe ver een advocaat kan gaan in zijn vriendschapsrelatie met een topcrimineel. Deze vraag staat centraal in de thriller De advocaat van René Appel, meervoudig Gouden Strop-winnaar.

Judas van Saskia Holleeder is een verbijsterende familiekroniek over topcrimineel Willem Holleeder. Dertig jaar lang terroriseerde hij zijn familie. Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid Holleeder dicht in de nabijheid van haar broer verkeren. In het geheim nam ze hun gesprekken op. Daarbij had ze maar één doel: hem levenslang geven.

Een juridische thriller van een ander soort is die van Robert van Gulik met zijn Rechter Tie detectives. De eerst daarvan verscheen in 1958. Rechter Tie is een historische figuur die leefde in de Tang-dynastie. Als magistraat was hij niet alleen rechter, maar tegelijkertijd ook stadsbestuurder en hoofd van de politie. De Rechter Tie-romans zijn in 38 landen verschenen en er zijn over de hele wereld miljoenen exemplaren van verkocht.

Ook Duimkruid is een juridische thriller binnen een historische setting. Op 15 januari 1525 vinden twee heftige gebeurtenissen plaats: de executie van ketter Johannes Clareit en de moord op koopman Dirck Ruychaver. Beide betekenen werk aan de winkel voor Adriaan Oem, aanklager bij het Hof van Holland. Hij stelt een onderzoek in en stuit op valsemunterij, gekonkel en intriges. En hij krijgt tegenwerking van machtige raadsheren. Een thriller die speelt in een Haagse slangenkuil van eeuwen geleden, waar intriges, zelfverrijking en achterklap hoogtij vierden. Een spannend verhaal van eigen bodem.

Koop het boek Duimkruid