Politieke thriller boek

Wat is een politieke thriller boek?

In een politieke thriller gaan politici heel ver in het doordrijven van hun zin. Regelmatig gaan ze over lijken. Maar een politieke thriller kan ook gaan over een politicus die voor zijn leven moet vrezen omdat iemand hem slecht gezind is.

Politieke thrillers zijn er in alle soorten en maten. Van page-turners waarin flink wordt uitgepakt met spionnen, explosies en bombastische eindes tot prijswinnende literaire boeken die zich afspelen in een gelaagde, politieke omgeving.

De ontwikkeling van de politiek thriller boeken

De meeste politieke thrillers komen uit de VS. Niet zo vreemd, want de schrijvers daar leven in een inspirerende omgeving. Een land waar een deelnemer aan een realityshow de president kan worden en waar velen hem beschouwen als een gevaar voor de wereldvrede. Een land waar de werkelijkheid vreemder is dan fictie.

De politieke thriller ontwikkelde zich tot een zelfstandig genre in de jaren vijftig, in de tijd van de koude oorlog. Een aantal van de politieke thrillers uit die tijd is verfilmd. Bijvoorbeeld The Manchurian Candidate waarbij een onschuldige man te maken krijgt met een communistische samenzwering. 

Toch is de meesterschrijver van boeken over de koude oorlog niet een Amerikaan, maar een Brit: John le Carré. Na de val van de muur verlegde hij in zijn boeken de aandacht naar de strijd tegen terrorisme en het machtsmisbruik van multinationals.

In de jaren zeventig werden boeken en films populair waarin samenzweringstheorieën de boventoon voerden. Een bekend – waargebeurd – verhaal is All the president’s men. Een onderzoek van de Amerikaanse journalisten Carl Bernstein en Bob Woodward dat leidde tot het Watergate schandaal dat president Nixon ten val bracht.

Binnenhof - Politieke Thriller

door Gerrit Adriaensz Berckheyde

Politieke, historische thrillers boeken

Politiek is van alle tijden, dus ook de spannende verhalen daarover. Een verhaal dat bijvoorbeeld de antieke oudheid tot leven bracht, is I Claudius. De schrijver, Robert Graves, heeft het verleden toegankelijk gemaakt door een plausibel en kundig verteld verhaal. I Claudius focust niet op de helden en veldslagen, maar op de ware drijfveren van de macht: mensen, emoties, liefde en lust. 

Een ander meeslepend verhaal is Wolf Hall van de Britse schrijfster Hilary Mantel. Het politieke verhaal speelt zich af in het Tudor tijdperk, van 1485 tot 1603. Mantel won met Wolf Hall de Booker Prize.

In diezelfde tijd speelt Duimkruid. Een politieke thriller van Nederlandse bodem. Het is het jaar 1525, in Den Haag, op het Binnenhof, waar het Hof van Holland settelt. Duimkruid gaat over de strijd om rechtvaardigheid in een wereld vol religieuze onrust. De boventoon voeren politieke manipulatie en chantage.

Politieke thriller boeken over het Binnenhof

Duimkruid kreeg goede kritieken in de pers. De Telegraaf schreef bijvoorbeeld: ’Haar beschrijvingen van het 16e eeuwse Den Haag zijn geweldig; je ruikt het, je voelt het, je hoort het.’ En het Nederlands Dagblad meldde: ‘Een heerlijk spannend verhaal van eigen bodem.’

Het Binnenhof is de plaats in Nederland waar de politieke macht samenkomt. Daarom zijn er uiteraard meer romans die het Binnenhof als uitgangspunt namen in hun thriller. 

In 2014 debuteerde Anna Levander met Morten waarin de snelle ontwikkeling van een partijlid tot lijsttrekker wordt gevolgd. In de daaropvolgende delen Mo (2015) en M (2015) worden de politieke spelletjes vuiler en vallen er slachtoffers in Den Haag. 

Ook ex-politicus Boris Dittrich laat zijn licht schijnen over het Binnenhof. In de thriller Moord en brand schudt hij Nederland op zijn grondvesten wanneer op Prinsjesdag een vooraanstaand politicus wordt vermoord. 

Koop het boek Duimkruid